sitene türk bayrağı

   


YUMURTALIK (OVER) KİSTİNİZ VARSA NE YAPILMALI?

12/10/2022

         Yumurtalıklar(over) kist yapmaya müsait organlardır. En sık nedeni hormonal düzensizliklerdir. Yumurtalık kistleri çoğu kez şikayete neden olmaz.

YUMURTALIK (OVER) KİSTİNİZ VARSA NE YAPILMALI?

          Yumurtalıklar (over) kist yapmaya müsait organlardır. En sık nedeni hormonal düzensizliklerdir. Yumurtalık kistleri çoğu kez şikayete neden olmaz. Genelde rutin kontrollerde saptanan içi sıvı jelimsi madde ile dolu olan yapılardır.

         Yumurtalık kistleri genelde adet düzensizliği şeklinde bulgu verir. Bunun dışında şiddetli adet sancısı, adet kanamasının uzun ve yoğun olması, karın ve kasık ağrısı, karında şişlik, idrar yolu şikayeti, ateş, bulantı gibi bulgular da verebilir.

         Yumurtalık kisti tanısı muayene ve ultrason ile yapılır. Dikkatli bir ultrason ile iyi, kötü huylu kist ayrımı da yapılabilir. Şüpheli durumlarda bazen CA-125 gibi kan tetkikleri ve diğer radyolojik incelemeler uygulanır.

HER KADIN YILLIK KONTROLÜNÜ YAPTIRMALI

          Yumurtalık kistlerinin %80-85’i yani büyük bir kısmı iyi huyludur. Menopoz sonrası veya ergenlik öncesi ortaya çıkan kistler ile büyük ve düzensiz kistlere daha çok dikkat edilmelidir. Yumurtalık kistleri içinde kötü huylu olanlar oldukça düşük yüzdededir ancak yumurtalık kisti karın içinde büyük boyutlara gelmeden bulgu vermediği için erken tanı önemlidir. Bu yüzden şikayeti olmasa bile her kadın yıllık kontrollerini yaptırmalıdır.

           Yumurtalık kistleri genelde basit kist şeklindedir. Bunlar kısırlık yapmaz ancak bazı türlerinin kısırlık yapma riski olduğu için takip edilmesinde fayda vardır.

Hastanın şikayetlerine göre tedavi düzenlenir. Muayene ve ultrason ile kist takip edilir. Adet düzensizliği varsa hormonal dengeyi sağlamak için doğum kontrol hapları kullanılabilir. Büyük boyutlu, gittikçe büyüyen, 8-10 cm çapa ulaşan kistler ameliyatla alınabilir. Yumurtalık kistleri nadiren acil ameliyat gerektirir. Kistlerde yırtılma, patlama sonucu karın içine kanama olması, kist içeren yumurtanın kendi etrafında dönmesi dışında acil ameliyat genelde gerekmez.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Op.Dr.Arzu Acar Ünsal Acıpayam Huzur Bulvarı, Stadyum karşısında poliklinik hizmeti vermektedir.


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
LİDER TARIM
 
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam366
Toplam Ziyaret6630638